PYSZNE PERU
- Film dokumentalny
- Produkcja:Polska
- Rok produkcji:2016
- Barwny, 46 min
TVN Style od kilku sezonów zabiera widzów w podróże po całym świecie. Tym razem wspólnie z Magdą Gessler wybrała się do Peru. Już wizyta w Limie dostarczyła ekipie wielu atrakcji. Peruwiańskie miasto jest często nazywane „nową kulinarną stolicą świata”. Krzyżują się tu tradycje kuchni andyjskiej, amazońskiej i smaki charakterystyczne dla wybrzeży Pacyfiku. To właśnie tu kartofle szykują się do misji na Marsa. Niewiarygodne? Prowadząca odwiedziła Instytut Ziemniaka, gdzie we współpracy z NASA naukowcy opracowują plan hodowli tego warzywa na Czerwonej Planecie. Magda Gessler nie byłaby sobą, gdyby nie spędziła trochę czasu w kuchni, gdzie przygotowała tradycyjne indiańskie danie „pachamanca”. Poznała recepturę najlepszego „ceviche” – narodowej potrawy z surowej ryby, odwiedziła lokalne targi i spróbowała wielu egzotycznych owoców. Przyszła też pora na prawdziwe kulinarne wyzwania. Magda nie odmówiła zjedzenia pieczonej świnki morskiej i zupy z dodatkiem rybiej spermy. Tej ostatniej spróbowała w restauracji, gdzie kucharz posiada doktorat z chemii i tworzy swoje dania przy użyciu tylko jednej patelni. Nie obyło się także bez spotkania z lokalnym szamanem, który próbował zdiagnozować i wyleczyć restauratorkę przy pomocy bardzo niekonwencjonalnego narzędzia.
Ekipa
pełna
|
skrócona
|
schowaj
- Reżyseria
- Realizacja
- Scenariusz
- Lektor
- ZdjęciaDaniel Alcalde LegarettaPeru
- Zdjęcia lotnicze
- Korekcja barwna
- Digitalizacja
- Dźwięk
- Realizacja dźwiękuStereotyp Studio
- Montaż
- Tłumaczeniej. hiszpańskij. hiszpański
- Opracowanie graficzneGo For It
- Redakcja
- Kierownictwo produkcji
- Organizacja produkcjiza granicąza granicą
- Producent
- Produkcja
- Wystąpili (-ił, -iła)
Nagrodyschowaj
- 2017Hamburg (World Media Festival)-Nagroda Intermedia-Globe Silver w kategorii: Filmy przyrodnicze
- 2018Hamburg (World Media Festival)-Nagroda Intermedia-Globe Silver w kategorii: Dokument - Lifestyle